Viña Tondonia Reserva 2011/12 Rioja DOCa er en kvalitetsvin fra Rioja-regionen i Spanien. Denne vin er fremstillet af Bodegas R. López de Heredia, et anerkendt vingård med lang historie og tradition for at lave førsteklasses vine.
Denne Reserva-vin er lavet af en blanding af traditionelle spanske druesorter, herunder Tempranillo, Garnacha, Graciano og Mazuelo. Vinen er lagret i flere år på egetræsfade, hvilket giver den komplekse smagsnoter og en rund og blød struktur.
Viña Tondonia Reserva 2011/12 Rioja DOCa er kendt for sin dybe rubinrøde farve og komplekse aromaer af røde frugter, krydderier, vanilje og røgede noter fra egetræslagringen. Den har en velafbalanceret smag med modne tanniner og en lang, behagelig eftersmag.
Denne vin er velegnet til at nyde sammen med kødretter, krydret mad eller blot som en fornøjelig drik alene. Det er en fremragende repræsentant for Riojas høje kvalitet og er kendt og værdsat af vinelskere verden over.
Viña Bosconia Reserva er - som Viña Tondonia - en enkeltmarksvin, men hvor Tondonia giver vine med struktur, så er Bosconia mindre mandhaftig og mere frugtdreven; ikke altid en dårlig ting.
Med det på plads kan vi komme videre til det væsentlige: Dette er unik, ikonisk vin fra det kølige Rioja Alta, som, helt usædvanligt i et moderne samfund med stigende behov for dynamisk cashflow, først frigives, når den er drikkemoden.
Viña Bosconia Reserva har tilbragt 5 år på fade og siden 6 år på flaske, før den blev frigivet til salg – langt, langt længere lagring end loven foreskriver, selv for gran reserva. López de Heredia står som definitionen på old school, ikke bare i Rioja, men er enestående i hele vinverdenen. Meget lidt er ændret her siden dannelsen i 1877.
Alle druer i produktionen høstes fra egne marker - i dette tilfælde 'el Bosque', hvor vinstokkene står som bush vines/uden opbinding. Blendet udgøres af 80% tempranillo, 15% garnacha, mens de resterende 5% udgøres af graciano og mazuelo. Gæringen foregår med naturgær i 24.000 liters åbne 130 år gamle egefade med et solidt lag af vinsten. Til lagring anvendes gamle barriques af amerikansk eg fra husets eget bødkeri. Filtrering anvendes ikke – her omstikkes blot et par gange årligt og resten klares med klaring på gammeldags manér med æggehvider.
Viña Bondonia Reserva 2010 er drikkeklar nu, men den kan snildt gemmes et par årtier endnu. I duft og smag finder den opmærksomme vinnyder svævende, æteriske aromaer af rød frugt, lidt læder, ceder, efterårsskovbund med mos og svampe. Dette er ikke højtråbende vin, men ikke desto mindre en vin der er værd at lytte til.
Er man tålmodig og interesseret i fordybelse, så er her meget at hente. Er man mere til fyraftensbajer (og det er man noglegange), så træk noget andet op!
Dette er formidabel vin til eksempelvis nænsomt tilberedt fjerkræ med svampetilbehør, til gedekiddet der har ligget oven på rosmarindækkede, olivenoliedruknede kartofler. Iltes grundigt og serveres i bourgogneglasset ved en temperatur på 16-19° alt efter temperament og formål.
94 points Robert Parker's Wine Advocate
"The fresh and balanced 2010 Viña Bosconia Reserva is a textbook example of the wine, perhaps the successor of the great 2006, a powerful blend of 80% Tempranillo, 15% Garnacha and 5% between Graciano and Mazuelo. It matured in used American oak barrels for five years and is clean and complex with a nutty and mushroomy nose, polished tannins and good acidity."