Tilbage i 1877, og som et resultat af de bekymringer, der blev skabt i midten af århundredet ved ankomsten af franske vinhandlere (som kom til La Rioja for at løse problemerne forårsaget af phylloxera i deres vinmarker), var det, da Don Rafael López de Heredia y Landeta, en dyb kender og en god elev af disse fagfolk, beslutter sig for at følge i deres fodspor og begynder at planlægge og bygge det, der nu er vingården.
Så klogt og omhyggeligt, at denne slags vinkatedraler, ligesom de autentiske, stadig er ufærdige, og måske kommer den fornemmelse, man indånder, når man træder på deres skibe, fra grundlæggerens stadig latente ånd, at have rejst baglæns i vejret.
Mellem 1913 og 1914 udførte Don Rafael López de Heredia y Landeta, mens han cementerede sine industrielle faciliteter, "Viña Tondonia"-plantagen, hvilket gav anledning til vingårdens mest kendte produkt. Viña Tondonia er en smuk vingård på mere end 100 hektar, beliggende på højre bred af floden Ebro, hvor de mest typiske Riojan-viniferer dyrkes. López de Heredia har også tre andre vinmarker, også placeret i det øvre område af La Rioja, kaldet "Viña Cubillo", "Viña Bosconia" og "Viña Zaconia".
Vinmarkerne optager et samlet areal på 170 hektar med en gennemsnitlig årlig produktion på omkring 800.000 kilo druer, som bruges til at lave vine af højeste kvalitet. Deres strategiske placering, plantagernes enestående kvalitet samt de anvendte sorter har deres væsentlige komplement i en storslået vingård, hvis skabelsesproces lignede plantning af vinmarker, langsomt, med den største omhu.
I dag er disse faciliteter et forbillede. Bodegas R. López de Heredia Viña Tondonia bosætter sig på et samlet areal på 53.076 kvadratmeter, hvoraf 19.718 er bygget, svarende til 3.433 kvadratmeter til den underjordiske vingård, med træk på op til 200 meter lang, i en dybde på mere 10 meter lang, boret ind i hjertet af en kolossal blok sandsten, på hvis sider endeløse rækker af tønder strækker sig (12.900 Bordeaux-tønder opbevares i dens indvolde).