Kopke Colheita 1975 er en årgangsportvin fra det prestigefyldte portvinshus Kopke, der blev grundlagt i 1638 og er kendt som verdens ældste portvinshus. "Colheita" betyder "høst" på portugisisk og bruges til at beskrive portvin fra en specifik årgang, der er blevet lagret på fade i mindst syv år, inden det flaskes.
1975 er et bemærkelsesværdigt år i portvinens verden, og Kopke Colheita 1975 er ingen undtagelse. Det er en årgang, der kendetegnes ved sin kompleksitet og dybde, med en rig og afbalanceret smagsprofil.
Det er almindeligt, at portvin fra ældre årgange som 1975 har en intens duft af tørret frugt som figner, dadler og rosiner samt noter af nødder og krydderier. Kopke Colheita 1975 forventes også at have en fin balance mellem sødme og syrlighed samt en lang og behagelig eftersmag.
Alt i alt er Kopke Colheita 1975 en højkvalitets portvin med en lang og imponerende historie, der tilbyder en oplevelse af rige smagsoplevelser og aromaer for dem, der nyder modne og komplekse vine.
Vidunderlig lagret Tawny i cremet, fløjlsblød og perfekt moden stil. Modsat så mange andre gamle vine, så har man her garanti for velsmag og perfekt opbevaring.
Før aftapningen i 2017 har denne specialitet fra Kopke tilbragt intet mindre end 42 år på gamle fade, inden den skønnedes drikkemoden. Colheita Port skal efter lovgivningen stamme fra én og samme årgang og ligge minimum 7 år på træfad, inden den må tappes på flaske, men dette er et minimumskrav; ofte lagres Colheita Port markant længere, hvorved lagringsaromaerne bliver mere fremtrædende og vinen dermed mere kompleks. Det er dog kostbart at lagre portvin så længe, idet man kalkulerer med en årlig fordampning på 1-2 % samt ikke mindst den medfølgende kapitalbinding. At denne vin ikke kræver mere end et dobbeltgreb i lommen kan kun undre. I stedet kan man så hovedrystende glæde sig over, hvor fantastisk meget vin man får til pengene med langtidsparkeret Tawny.
Kopke Colheita 1975 præsenterer sig som drikkemoden, ultra-kompleks og særdeles elegant i den klassiske Kopke-stil med æteriske aromaer af tørrede frugter, citronskal, pomerans, nødder, røg og den syrefriskhed, der gør vinen ’vægtløs’ og koncentreret på samme tid. Ungdommens hvalpede sødme er forduftet og den volatile syre har indfundet sig i helt rette mængde.
Serveres af et rummeligt hvidvinsglas ved en temperatur på 17-19°
94 points fra Robert Parker’s Wine Advocate