Barolo Riserva DOCG Ricossa 2016 er en kvalitetsvin fra Italien. Barolo er en af de mest prestigefyldte rødvine fra Piemonte-regionen i det nordlige Italien, kendt for sin kraftfulde smag og kompleksitet.
Denne specifikke årgang, 2016, anses for at være en fremragende årgang for Barolo med hensyn til de optimale vejrforhold i vækstsæsonen.
Her er nogle generelle egenskaber ved Barolo Riserva DOCG Ricossa 2016:
Region og oprindelse: Vinen kommer fra Barolo DOCG-regionen i Piemonte, Italien, hvilket er det strengt kontrollerede geografiske område for Barolo-vine.
Druer: Fremstillet primært af Nebbiolo-druer, en drue der er karakteristisk for Barolo-vine og som bidrager til dens dybe farve, strukturerede tanniner og komplekse smagsprofil.
Aldring: Riserva betyder, at vinen har lagret i længere tid end standard Barolo-vine, før den bliver frigivet på markedet. Dette resulterer normalt i en dybere og mere udviklet smagsprofil.
Smagsprofil: Forvent en kraftig og koncentreret smagsoplevelse med noter af mørke frugter som blommer og kirsebær, suppleret med krydderier, lakrids, tobak og jordagtige undertoner.
Tanniner og struktur: Barolo-vine er kendt for deres kraftfulde tanniner og høje surhedsniveauer, hvilket giver dem en imponerende struktur og potentiale for lagring. Efter flere års lagring blødgøres tanninerne normalt, og vinen udvikler en mere silkeagtig tekstur.
Servering: Da dette er en kraftigt struktureret vin, er det normalt bedst at dekantere den inden servering for at lade den ånde og blive mere blød. Den fungerer godt med rige kødretter og modne oste.
Samlet set er Barolo Riserva DOCG Ricossa 2016 en vin med dybde og kompleksitet, der egner sig til vinentusiaster, som værdsætter kraftfulde, strukturerede vine med stor karakter og potentiale for lagring.
Barolo riserva adskiller sig fra almindelig barolo ved at skulle lagre minimum 5 år fra høståret, heraf minimum 18 måneder på træ.
Barolo er ikke en udpræget “pleaser”, men derimod madvin man skal give tid – og give sig tid til. Nebbiolodruen rummer vine med stor kompleksitet men også med et iboende garvesyreindhold, der tilfører vinen struktur.
Ricossa Barolo Riserva er blevet til på håndhøstede druer fra forskellige zoner; Barolo, Castiglione Falletto, Serralunga og la Morra. Vinen er lagret 24 måneder på store egetræsfade med efterfølgende årelang lagring på tank og flaske før frigivelse.
Duften har komplekst parfumerede aromaer af skovbund, læder og røde roser, eg fra fadlagringen samt æteriske aromaer af bolværk og kamfer. Smagen har en dejlig blanding af fylde og fasthed, der grundet syren holder alle proportioner på plads og forhindrer, at vinen bliver tung. Eftersmagen har flot længde og ender med en tør afskedssalut.
Dette er uovertruffen madvin, som skabt til svamperisotto med rørhatte, rustikke gryde- og stegeretter med sul og kraft, hvor vinens fasthed får mulighed for at tæmme maden.
Nydes af rummelige glas ved ca. 17˚.
Vi anbefaler, at man ikke hælder sin Barolo på en karaffel, men at man 12-24 timer før vinen skal fortæres i stedet hiver proppen op, hælder et halvt glas fra (et testglas til optrækkeren som tak for arbejdet med at åbne vinen) og sætter proppen i igen.
Hæld ved servering generøst op i pokalerne, og følg vinens udvikling i glasset. Vinens udtryk vil ændre sig over 1-2 timer, hvis man har tålmodighed og koncentration til denne øvelse.
Alternativt, så glemmer man ovenstående, nyder livet, lægger nakken bagover og drikker vinen uden yderligere dikkedarer. Sværere behøves det ikke være, omend om man til tider bør prøve den komplicerede model.