Klosterplanter
I Middelalderen ankom en sand hærskare af kristne munke og nonner til Norden fra Mellem- og Sydeuropa. Nogle af dem var vegetarer – noget meget nyt i tiden. Den vegetariske livsstil gjorde det naturligt for disse munke at dyrke velassorterede køkkenhaver. Selvforsyning med lægeplanter var også vigtigt. Klostrene drev hospitaler og havde brug for store mængder urter i god kvalitet.
Der blev bygget over 100 klostre i Danmark, mange af dem havde lægeplantehaver. Desværre er ingen af disse kloster- eller herregårds-haver blevet bevaret for eftertiden. Men ved klostre og i lægeplantehaver kan man stadig se en lang række af de lægeplanter, som munke og nonner førte til Danmark.
Bogen rummer portrætter af en række vigtige klosterplanter, der har været brugt og nogle som stadig bruges som lægeplanter.
Forfatter til bogen, Gunvor Maria Juul, er madhistoriker og urtespecialist. Hun har været rådgiver ved anlæggelsen af medicinhaven ved Science Musserne i Århus samt krydderurtehaven i Gråsten.
Mit Grønne Apotek
Den erfarne urteskribent Anemette Olesen, der har anlagt en række lægeurtehaver, øser her af sin viden om, hvad man kan bruge lægeurter til i dag. De urter, der er medtaget, kan med held dyrkes indendørs, i haven eller indsamles i naturen. Nogle af dem er også krydderurter, der samtidig kan give ekstra smag til maden.
Anemette Olesen hjælper med denne lille håndbog og urter med at lindre, forebygge og potentielt kurere småskavanker i hverdagen.
Kirsten Tind er mester for de smukke akvareller.
Kryddersnaps
Forbløffende mange arter i natur og have egner sig til virkelig gode kryddersnapse – og der er forskellige muligheder i rødder, blade, stængler, knopper, rakler, blomster, frø og frugter. Samtidig kan man bruge snapsene som et alternativt herbarium, og hver gang man tager sig en dram, husker man, hvor man plukkede den.
Som regel er der bedst smag i veludviklede, sunde plantedele uden spor af sygdomme, gnavspor og andre skader. For en del arter er der mest aroma i blade, blomster og frugter, som har siddet godt udsat for solens lys.
I denne lille hvide bog om kryddersnapse, skrevet af Peter Friis Møller, er der udvalgt gode planter fra natur og have. Der er lagt vægt på et varieret udvalg af gode, ret almindelige arter fra Danmark, hvor individer og bestande udmærket kan tåle at blive høstet og udnyttet til det ædle formål - og som giver mulighed for at sanke og krydre gennem det meste af året.
Susanne Weitemeyer har tegnet de smukke illustrationer.
Spiselige Svampe - 2. udgave
Det er spændende og lærerigt at indsamle svampe i naturen men de kan være svære at skelne imellem. Det er kun et lille antal af svampe, som man kan finde i naturen, der er værd at spise, så derfor er det vigtigt at lære dem at kende.
I denne lille håndbog bringes vellignende tegninger samt deres evt. giftige dobbeltgængere, så man undgår at få de forkerte med sig hjem. I bogen kan du også finde gode opskrifter på en række delikate svamperetter. I bogens 2. udgave er informationerne om, hvad man skal passe på, når man indsamler og tilbereder svampe blevet opdateret. Navne er desuden tilpasset det officielle Svampeatlas.
Bogens forfatter Peter Nielsen har haft sin gang i naturen hele sit liv og i bogen bringer han også vellignende illustrationer mens de bedste og sikreste spisesvampe i den danske natur bliver beskrevet.
Økologisk frugt i haven
Maren Korsgaard giver dig med denne bog inspiration og viden til at dyrke dine egne frugter og bær på økologisk, naturlig vis. Bogen beskriver over 60 arter af frugt og bær, som kan dyrkes i haven. Nogle kræver meget plads, mens andre kan gro i en krukke eller på altanen. Succesen bliver størst med gode, robuste sorter, og i bogen omtales over 250 sorter.
De sygdomme og skadedyr, der kan ramme frugterne eller træerne, bliver beskrevet, og her er vejledning i, hvordan du kan undgå dem eller bekæmpe dem med økologiske metoder.
Flexicover, 256 sider.
Kage ABC
“HVILKET BOGSTAV SKAL VI BAGE I DAG?”
Hvis man lige er begyndt at lære bogstaver, kan det være sjovt at bage kager, der indgår i ens navn. Det er også sjovt at bage en kage til en ven, hvis navn starter med f.eks. A, B, C, T, J osv.
”Det er jo Æ kagen”... Bagning sammen er en hyggelig aktivitet og her kombineres bagning med indlæring, hvilket kan gøre det nemmere at huske og genkende bogstaverne.
I bogen "Kage ABC" er der kager, som er lette og hurtige at lave og kager der tager lidt tid. Og hvad kan være mere givende end dejlige hjemmelavede kager bagt af gode råvarer?
Her er kager til mange timers bogstavleg og gode mundfulde.
PS. Der er også lavet en plakat med alle kagerne på.
Katrine Klinken er kok og kendt kogebogsforfatter. Har bl.a. skrevet Børnenes Køkken og Børnenes Bagebog.
Gina Lorubbio er tegner, historiefortæller og lærer ved Heirloom Foodprojekt.
Havens fugle
Bogen om de fugle man kan møde i haven. Måske ikke dem alle i din egen have, for haver er forskellige. Men hvis du er opmærksom, så vil du med garanti møde alle bogens arter hvert eneste år. I "Havens Fugle - som jeg ser dem" kommer man ikke alene tæt på fuglene, men også på bogens forfatter, Carl Christian Tofte, der med sin personlige stil og mangeårige ornitologiske erfaring fortæller om fuglene og deres forskelligartede adfærd.
Indbundet, 128 sider.
Økohøns
Med Økohøns af Jens Juhl og Sølva Falgren kommer du nemt igang med at holde høns efter økologiske principper og kommer et skridt tættere på at være selvforsynende