At benævne Fratelli Alessandrias Langhe Nebbiolo som ’Barolos lillebror’ ville være en urimelighed, da vinen ikke behøver at læne sig op ad dens mere berømte familiemedlemmer; den har sin egen berettigelse og er en personlig, karakterfuld vin med sjæl. Denne Langhe Nebbiolo (men langt fra alle!) fortæller en historie om både druen, Piemonte og producenten, hvis smageren gider og evner at lytte. Dermed er det heller ikke vin henvendt til alle, men med en produktion på ca. 5.000 flasker til verdensmarkedet, så går det nok alt sammen.
Efter vor ydmyge mening er dette Nebbiolo på højt plan, som allerede nu yder 90% af sit maksimale potentiale.
Druerne hentes på de tre Verduno-marker Sotto Orti, Campasso og Neirane, som tilsammen udgør sølle 1 hektar.
Macerationens varighed af godt en uge er noget kortere end husets Barolo-vine, hvilket giver mindre struktur og lagringspotentiale men samtidig mere saftighed og ungdommelig drikkeglæde. Et år tilbringes på ét stort, midaldrende slavonsk egefad og ét fransk ditto: nok til at rumme årsproduktionen.
Duft og smag er et harmonisk og livsbekræftende konglomerat af æterisk Nebbiolo og stringent frugtighed. Smageren bydes på et sammensurium af tørrede blomster, kirsebær, blomme og roser med den umulige kombination af lethed og intensitet. Smagen er fokuseret og imødekommende med en fyldig, intens mundfornemmelse og et afrundet tanninbid. Vinen er tør uden at være udtørrende, så man kan nyde den uden mad, hvis man er Nebbiolo-entusiast. Ellers er det fremragende madvin til simregryder og kød med stegeflade.
Vi anbefaler en serveringstemperatur på 15-17° og et godt, rummeligt ’Bourgogneglas’.
Fratelli Alessandria Langhe Nebbiolo Prinsiòt vil ved korrekt opbevaring kunne følges de næste 4-6 år, sandsynligvis endnu længere.