Valpolicella Ripasso Superiore DOC Montigoli er en vin fra det nordlige Italien, specifikt fra Veneto-regionen, der er kendt for sine rige og komplekse vine. Denne specifikke årgang er fra 2021.
Denne vin er lavet ved hjælp af en særlig teknik kaldet "ripasso", hvor vinen gennemgår en anden gæring oven på skindene fra Amarone-vinproduktionen. Dette giver vinen en ekstra dybde og kompleksitet.
Montigoli 2021 udtrykker typiske karakteristika for Valpolicella-området. Den har en intens rubinrød farve og en aroma af modne røde frugter som kirsebær og blomme, samt et strejf af krydderier og urter.
Smagsmæssigt er denne vin fyldig og velafbalanceret med bløde tanniner og en behagelig syrestruktur. Den har en langvarig eftersmag med subtile noter af bær og krydderier.
Montigoli Valpolicella Ripasso Superiore 2021 er velegnet til at nyde på egen hånd eller sammen med retter som grillet kød, pasta med tomatbaserede saucer eller modne oste. Det er en vin, der udtrykker den unikke terroir og traditioner i Valpolicella-området på en forfriskende og velsmagende måde.
Nord for Verona i omegnen af Gardasøens pittoreske, kuperede terræn dyrkes druerne til denne vin, som er de stedtypiske Corvina Veronese, Corvinone og Rondinella – i øvrigt samme druesorter der anvendes til Amarone-produktionen.
Denne vin er da også en fjern slægtning til Amaronen, idet den færdige Valpolicella-vin i dette tilfælde gæres en ekstra gang i det tidlige forår efter høsten på drueskallerne fra Amaroneproduktionen. Denne gæres nemlig først på dette tidspunkt grundet den tørringsproces, som druerne undergår, før de springer ud som Amarone. Dette ’vitamintilskud’ giver denne Valpolicella titlen ’Ripasso’, men vigtigere er, at den ekstra gæring tilføjer mere stoflighed, fylde og krop til vinen.
Montigoli Valpolicella Ripasso Superiore har duft og smag, der besidder samme aromatiske karakteristika som storebroderen med mørke kirsebær, blomme og let-krydrede elementer af især kanel. Vinen har lækker fylde og slutter tørt og blidt med en god friskhed.
Denne type vin er velegnet til de mellem-kraftige stegeretter, til vildt eller vinkrævende gryderetter, hvor vinens fylde og finesse får lov at gå op i en højere enhed. Også faste, lagrede komælks-oste som den lokale Monte Veronese er en mulighed.
Server vinen lidt under stuetemperatur ved ca. 17°.
Montigoli Valpolicella Ripasso er drikkeklar nu, men vil også kunne henlægges ca. 5 år fra høståret.
Kunder der har købt dette produkt har også købt